top of page
Πωλήσεις από απόσταση σε Έλληνες καταναλωτές

Πώληση από απόσταση σε Έλληνες καταναλωτές σημαίνει ότι μια επιχείρηση ή ένας επιτηδευματίας που είναι εγκατεστημένος και έχει ΑΦΜ για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα κράτος-μέλος της EE (κ-μ αποστολής ή κ-μ αναχώρησης) εκτός Ελλάδας, πωλεί και παραδίδει (αποστέλλει- μεταφέρει) με δική του ευθύνη, αγαθά στην Ελλάδα, σε πελάτη που δεν διαθέτει ΑΦΜ για σκοπούς ΦΠΑ στην Ελλάδα (κ-μ προορισμού).

 

Ο πελάτης αυτός, δηλ. ο αγοραστής, μπορεί να είναι:

  1. ιδιώτης (λιανική πώληση), ή

  2. επιχείρηση/ επιτηδευματίας ο οποίος όμως δεν διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ, και επομένως δεν κοινοποιεί (δεν μπορεί να κοινοποιήσει) το ΑΦΜ του στον πωλητή (χονδρική πώληση)

  3. Μη υποκείμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου,

  4. Αγρότες του ειδικού καθεστώτος, απαλλασσόμενοι χωρίς δικαίωμα έκπτωσης

 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ όταν εγγεγραμμένο πρόσωπο σε ένα κράτος - μέλος πωλεί και παραδίδει αγαθά σε πελάτη σε άλλο κράτος-μέλος, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος για ΦΠΑ και δεν είναι υπόχρεος να είναι εγγεγραμμένος για Φ.Π.Α., τότε πραγματοποιεί πωλήσεις από απόσταση.

 

Προϋπόθεση εφαρμογής του καθεστώτος των πωλήσεων από απόσταση που διενεργούνται μεταξύ ενός άλλου κράτους-μέλους και Ελλάδας είναι η αποστολή των αγαθών να γίνεται με ευθύνη του πωλητή. Οι πωλήσεις γίνονται ταχυδρομικά, ή με άλλο τρόπο, κυρίως με βάση διανεμηθέντες τιμοκαταλόγους, ή τηλεφωνική παραγγελία από προμηθευτή που είναι εγκατεστημένος σε διαφορετικό κράτος - μέλος από τους αγοραστές και οι αγοραστές είναι πρόσωπα τα οποία δεν έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου και δεν υποχρεούνται από άλλες διατάξεις να καταβάλλουν φόρο για τις ενδοκοινοτικές τους αποκτήσεις στο κράτος - μέλος άφιξης των αγαθών.

 

Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, τόπος φορολογίας αρχικά είναι ο τόπος όπου είναι εγκαταστημένος ο προμηθευτής (απόδειξη/τιμολόγιο με αλλοδαπό ΦΠΑ), χωρίς να αποκλείεται και ο τόπος φορολογίας να είναι εκεί όπου είναι ο αγοραστής, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (επιλογή τόπου φορολόγησης). Ο παραπάνω κανόνας ισχύει, όταν οι πραγματοποιούμενες ετήσιες πωλήσεις δεν υπερβαίνουν το καθορισμένο από την ελληνική νομοθεσία όριο για τις πωλήσεις από απόσταση (35.000€). Όταν γίνεται υπέρβαση του ορίου αυτού έχουμε εξαίρεση από τον κανόνα, και τόπος φορολογίας είναι υποχρεωτικά εκεί όπου είναι ο αγοραστής (απόδειξη/τιμολόγιο με ελληνικό ΦΠΑ).

 

Στην περίπτωση που ο τόπος φορολογίας είναι εκεί όπου είναι ο αγοραστής, δηλαδή στην Ελλάδα, τότε η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας που είναι εγκατεστημένος στο άλλο κράτος-μέλος, θα πρέπει να λάβει ΑΦΜ στην Ελλάδα (με υπαγωγή στο ΦΠΑ), ορίζοντας φορολογικό αντιπρόσωπο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), να χρεώνει ελληνικό ΦΠΑ για τις πωλήσεις σε Έλληνες που δεν διαθέτουν ΑΦΜ για σκοπούς ΦΠΑ και να υποβάλλει μέσω του φορολογικού αντιπροσώπου δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο. Λόγω μη εγκατάστασης στην Ελλάδα, η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων. Η ΔΟY που θα εξυπηρετεί την κοινοτική επιχείρηση / επιτηδευματία θα είναι αυτή του φορολογικού αντιπροσώπου.

bottom of page